Regelmatig (blijven) bloggen: zo doe je dat

Tenzij je ook een copywriter/content creator bent, is de kans klein dat bloggen voor jou als een prioriteit voelt. Dat snap ik. En toch is het belangrijk om die blog van jou te blijven onderhouden, en zo regelmatig mogelijk te posten. Met deze tips lukt het vast al een pak beter.

Tip 1: planning is de moeder van de consistente content

Ofzoiets. Mijn eerste tip is saai, maar nodig: plan je content op voorhand in. Inspiratie is a bitch, geloof mij vrij, die komt echt niet altijd opdraven als jij een halfuurtje vrij bent om “snel even een blogpost te schrijven”. Blokkeer eens in de zoveel tijd een paar uur in je agenda om te brainstormen met jezelf/je team/je thuiskantoorcollega, zodat je op elk moment een lijstje hebt liggen van mogelijke onderwerpen waar je over kan schrijven. Plan die onderwerpen meteen ook in. Zo kan je een aantrekkelijke mix van content creëren, en weet je heel goed wat wanneer klaar moet zijn. Extra pro-tip: pijlers kunnen je helpen bij die brainstorms!

Tip 2: maak die planning niet te ambitieus

Wil je graag drie keer per week een nieuwe blog online, maar sta je naast het schrijven van die content ook in voor de boekhouding en customer service, en moet je dan ook nog eens je eigen koffie halen? Easy, tiger! Kwaliteit gaat nog steeds boven kwantiteit, en een keer per maand bloggen is regelmatiger (en dus beter) dan één week per jaar 10 posts lanceren. Bedenk dus goed hoeveel tijd je kan spenderen aan je blog, maak een inschatting van welke frequentie voor jou haalbaar is. Deel die frequentie nu door twee en voilà, je hebt een relaxed doel om mee te beginnen. Als je overloopt van inspiratie en tijd, kan je het tempo nog altijd verhogen.

“Ik heb geen tijd om een blog bij te houden”

Elke ondernemer ooit

Tip 3: las een schrijfdag in

Als je tip 1 al saai vond, dan is tip 3 niet veel beter, vrees ik. Want ook het schrijven moet gebeuren, en, hate to break it to you, maar dat kost ook tijd. Maar hier is het nieuwtje: het kost (relatief gezien dan) minder tijd om een hele batch blogs te schrijven, dan om elke week een uurtje vrij te maken om een enkele post te schrijven. Als je dus elke maand een tijdsblok reserveert om alleen maar te schrijven, ben je uiteindelijk minder tijd kwijt aan content dan wanneer je het op den bots zou doen. Beloofd!

Probeer tijdens die schrijfdag ook steeds nog een post of twee meer te schrijven dan het aantal dat je nodig hebt om de periode tot je volgende schrijfdag te overbruggen. Zo heb je altijd een voorraadje klaar, en kan je regelmatig blijven posten, ook als je overvallen wordt door een acute writer’s block of, you know, “belangrijk werk”.

Tip 4: lower your expectations

Je schrijft geen literaire roman en je werk wordt niet beoordeeld door een thesiscommissie. Sterker nog, je tekst zal hoogstwaarschijnlijk vaker gescand worden dan echt gelezen. Natuurlijk moet je je best doen om kwalitatieve blogposts te schrijven, maar niemand gaat je cancelen omdat je post minder dan 600 woorden lang is, of omdat er een spelfout in staat. Bovendien is dit het internet: je kan gewoon wijzigingen aanbrengen in je posts als iemand je wijst op een dt-fout. Magic.

Tip 5: laat geen druppel inspiratie verloren gaan

Ik zou hier graag een romantisch betoog houden om altijd een klein notitieboekje en potlood (die van Ikea zijn ideaal) bij de hand te houden, maar dat gaat niet-schrijvende types misschien net wat te ver. Dus ik houd het bij: noteer élk idee dat je krijgt (en ik bedoel ook echt élk) in je notities-app (of in het notitieboekje dat je altijd in je zak hebt dus). Word je ’s nachts wakker met een gewéldig concept voor je volgende blogserie? OPSCHRIJVEN. Sta je onder de douche en bedenk je opeens wat er in je volgende post moet komen te staan? Stop je smartphone in een diepvrieszakje, neem ‘m mee onder de douche en OPSCHRIJVEN. Stelt je grootmoeder tijdens de volgende familiebrunch een (werkgerelateerde) vraag die jij wel eens lekker uitgebreid wil beantwoorden op het internet? OPSCHRIJVEN.

Hoe meer ideeën er in je boekje (fine, smartphone) staan, hoe makkelijker je volgende brainstorm, en hoe sneller je verder kan met je “echte werk”.

Bonustip: delegeer

Lotte@studiolot.be. You won’t regret it echt, ik drop gewoon elke week (of elke maand, of twee keer per week, of elke dag, wat jij wil) een affe blogpost in je mailbox, en klaar is kees.

Terug naar de website

Mij ook volgen op momenten dat er géén blog online komt? Kan. Op Instagram bijvoorbeeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *