Van lekker mezelf blijven en geen niche willen kiezen – Things I learned #3

Ik vermoed niet dat er een punt in mijn leven zal komen waarop ik alles weet (en als ik dat toch begin te denken, mag je mij altijd terug met m’n voetjes op de grond zetten), dus blijf ik ijverig bijleren. In Things I Learned deel ik wat ik de laatste weken bijgeleerd heb. Zo leer jij misschien ook weer wat bij – hetzij over mij, hetzij over starten als freelance copywriter (als dat je interesseert, vind je mijn eerste blogpost misschien ook boeiend), hetzij over andere dingen.

1. Drop het masker

(niet je mondmasker, hou dat gezellig op, goed bezig!)

Mensen willen zaken doen met mensen. Dat leerde ik tijdens een online event van Freelancers in Belgium (een online community die je nog zou doen geloven dat je wél collega’s hebt). Mensen kiezen er doorgaans voor samen te werken met personen die ze leuk vinden en vertrouwen – en niet noodzakelijk voor ronkende namen op een cv of een portfolio van 1000 pagina’s. Die laatste dingen spelen mee, maar geven vaker niet dan wel de doorslag.

Dat was een prettige les om te leren, want ik ben ook gewoon het liefst mezelf, of dat nu in een zakelijke context is of niet. Ik probeer dan ook mails te sturen die bij mij te passen (je zal me dus niet snel betrappen op een “hoogachtend” of “geachte”) en ook op social media gewoon mezelf te laten zien, in plaats van een rol te spelen (die van succesvolle onfeilbare copywriter in mijn geval).

2. Stop wat tijd in je voorstellen (maar niet te veel)

Ah, proposals. Tot voor kort was het een onschuldig woord dat ik alleen maar relateerde aan wilde flashmobs in Disneyland en tranentrekkende viral video’s op YouTube. Maar helaas, deze zorgeloze dagen zijn voorbij.

Wie freelancet, moet af en toe al eens een voorstel durven doen. En zo’n voorstel, dat is een slappe koord. Stop je er te veel moeite in en word je afgewezen, is dat veel tijd voor de vuilbak, stop je er te weinig moeite in en word je afgewezen, dan zal het betreffende voorstel je blijven achtervolgen in je nachtmerries – want wat als je nu dit en dat nog eens wat beter had uitgewerkt?

Ik stop er doorgaans nog te veel tijd in, maar ik hoop dat dat in de toekomst iets vlotter gaat. En dat ze allemaal gewoon zonder boe of ba aanvaard worden, uiteraard.

3. Afwisseling van spijs doet (mij) schrijven

Ik hoor het business coaches (en dat zijn er alleen al op Instagram bijzonder veel) vaak zeggen: find your niche. Maar kijk, de afgelopen maanden hebben weer maar eens bewezen dat dat voor mij (nog) geen noodzaak is. Ik heb opdrachten die extreem uiteenlopend zijn, en I LOVE IT. De onderwerpen waarover ik schrijf, springen alle kanten uit: van projectontwikkeling tot kerstdiners tot IT-oplossingen tot zwembaden. Binnenkort ben ik expert in alles.

Dat dat voor mij zo goed werkt, heeft te maken met mijn focus (die is nogal… all over the place) en het feit dat ik in mijn nopjes ben als ik kan bijleren over dingen waar ik nog nooit eerder bij stilstond. Ik ga dus voorlopig maar niet op zoek naar mijn niche. Sorry, coaches van Instagram.

4. Leer leven met (of van) LinkedIn

Tot een halfjaar geleden was LinkedIn voor mij het stoffigste der stoffige social media. Het kon me niet boeien, en als het niet noodzakelijk was om werk te vinden, was ik er überhaupt nooit aan begonnen. Laat me duidelijk zijn: ik vind het nog steeds stoffig. Nergens is de ratio geblaat-wol zo verstoord als op LinkedIn.

Maar het heeft me al wel veel opgeleverd. Jobs, bijvoorbeeld. Verwijzingen. En heel af en toe wel eens een nuttig inzichtje, als ik goed zoek. Ik blijf er dus voorlopig nog wel even rondhangen, ondanks al dat rondvliegend stof.

5. Kalm doen is makkelijker gezegd dan gedaan

Ik heb deze carrièrestap gezet omdat het voor mij de makkelijkste manier was om zelf te kunnen controleren of ik binnen mijn grenzen blijf. Ik sta nog altijd achter die keuze, maar mannekes, dat is niet makkelijk.

Ik ben namelijk als beginneling nog altijd enthousiast over elk klusje dat ik in mijn mailbox krijg, dus ‘nee’ zeggen is zeldzaam. Daar komt dan nog eens bij dat ik 101 ideeën heb over mijn eigen content, dat ik mijn administratie zo goed mogelijk wil doen en dat ik mijn systemen op punt wil stellen. Enfin, om maar te zeggen: ik moet mezelf er af en toe aan herinneren dat ik even op de rem mag gaan staan, als dat nodig is.

Het is nog steeds een rollercoaster, maar zo lang ik genoeg voer heb voor deze posts, gaat het de goed!

Terug naar de website.

Meer lezen? Volg mij op Instagram om niets te missen!

Meer van dat

Werken met een copywriter – een timeline

Bestel nu je blogpost en krijg ‘m morgen in je brievenbus! Vraag binnen dit en een uur je webcopy aan, en ga morgen live! Content op maat: voor 22.00u besteld, morgen in huis! Nog nooit gezien? Klopt. Omdat dat niet is hoe het werkt. Mocht het kunnen, ik zou met plezier de Bol.com van de copywriters worden, al helemaal als ik er de omzetcijfers bij krijg. Maar helaas kost het meer tijd om een stukje persoonlijke tekst in elkaar te boksen dan om een random wc-borstel uit een magazijn te halen, in een busje te laden en tot bij je voordeur te rijden. Ja, zelfs als je daarvoor de Antwerpse ring moet trotseren. Was het maar alleen schrijven … Het schrijven zelf kan snel gaan. Als ik in the zone zit, en ik heb alle informatie die ik nodig heb, schrijf ik aan de snelheid van het licht. Daar zit dus het probleem niet. Het probleem zit ‘m in het verkrijgen van al die informatie – en dus ook in de communicatie die daarvoor nodig is. Maar geen nood, dat probleem hoeft helemaal geen probleem te worden, als de verwachtingen maar goed zitten en de afspraken duidelijk zijn. Dus breek

Lees Verder

De toolkit van een freelance copywriter

Ik ben een freelancer zonder personeel, maar ook de verpersoonlijking van chaos. Dat betekent dus dat ik altijd op zoek ben naar de meest efficiënte, overzichtelijke en handige manier om dingen aan te pakken. Want als ik het alleen met m’n eigen hoofd zou moeten doen, zouden dingen heel snel steil bergaf gaan. Dus heb ik m’n eigen toolkit gebouwd, met software/programma’s/handigheidjes die elkaar netjes aanvullen. Een overzicht, speciaal voor m’n fellow tool-lovers! Omdat ik erg trots ben op m’n systeempjes, en blij met wat er vandaag de dag allemaal bestaat, deel ik graag m’n toppers met jullie. Is die lijst onveranderlijk? Absoluut niet, ik ben een sucker voor nieuwigheidjes, en dus altijd op zoek naar ander en beter. Is die lijst feilloos? Ook niet, er zijn bijvoorbeeld nog dingen die ik ‘dubbel’ doe (mijn project management & planning overlappen bijvoorbeeld soms), maar het stoort me voorlopig niet, dus ga ik er ook niets aan doen. Financiën: Google Sheets Kwestie van het mottigste eerst achter de rug te hebben: de financiën. Ik haat ze, ik heb er bijna nooit zin in, maar ik ben toch altijd blij als alles gebeurd is. Voor mij geen fancy boekhoudprogramma’s, ik hou het simpelweg

Lees Verder