Al mijn goede bedoelingen, rechtstreeks de spam-folder in – Things I learned #2

Ik vermoed niet dat er een punt in mijn leven zal komen waarop ik alles weet (en als ik dat toch begin te denken, mag je mij altijd terug met m’n voetjes op de grond zetten), dus blijf ik ijverig bijleren. In Things I Learned deel ik wat ik de laatste weken bijgeleerd heb. Zo leer jij misschien ook weer wat bij – hetzij over mij, hetzij over starten als freelance copywriter (als dat je interesseert, vind je mijn eerste blogpost misschien ook boeiend), hetzij over andere dingen.

1. Watch your subject

We beginnen maar gelijk met het gênantste lesje van de hoop: denk twee keer na over je e-mailonderwerp voor je op verzenden drukt. Want blijkbaar – en ja, iemand heeft mij daarop moeten wijzen – komen mails met als onderwerp “Zijn we een match?” in sommige mailboxen bij de ongewenste e-mail terecht. En dan mag de ontvanger nog wel de match van je leven zijn, ze zullen het nooit weten.

Jammer, want ik had uiteraard geen verkeerde bedoelingen, er zaten geen compromitterende foto’s in bijlage en ik deed geen oneerbare voorstellen. Ik vroeg me gewoon af of ik een match zou zijn met bepaalde opdrachtgevers. Maar dat was buiten de spam-filter gerekend. We leven, we leren, we denken na over onze subject lines. Genoteerd.

2. Geef niet te snel op

Aantal antwoorden die ik kreeg na het uitsturen van een hele reeks ongevraagde e-mails met de vraag kennis te maken: 0. Aantal antwoorden die ik binnen de paar uren na het uitsturen van een vriendelijke reminder kreeg: 5. Een eerste mail belandt blijkbaar makkelijk in het vergeethoekje, een tweede durft al eens aanzetten tot actie. En niemand was boos omdat ik zomaar even twee e-mails durfde sturen. Een beetje stalken mag dus best (op professioneel vlak dan, en met nadruk op een beetje).

3. Durf hulp vragen

Er zullen altijd mensen zijn die meer weten dan jij. En als die mensen dan niet de beroerdste zijn (en dat zijn ze meestal niet), vinden ze het niet supererg om hun kennis te delen. Maar je moet er wel om vragen. Niemand gaat zomaar ongevraagd de beste tips in je mailbox droppen (en als ze dat wel doen, zou ik me sowieso vragen stellen over de kwaliteit en de bedoeling van die tips), maar als je het vriendelijk vraagt, willen mensen je vaak wel op weg helpen.

Zo heb ik bijvoorbeeld een paar oude rotten in het vak benaderd met telkens een specifieke hulpvraag. Zo kost het hen niet te veel tijd of moeite, en leer ik stukje bij beetje bij. En ik ben lid van verschillende freelancersgroepen op Facebook, waar geregeld handige informatie voorbijkomt (en waar ik zelf ook hulp kan vragen).

Ik beloof bij deze ook plechtig dat als ik eenmaal de slimste der schrijvers ben, ik mijn kennis met veel plezier ook zal doorgeven aan wie daar vriendelijk om vraagt. Pay it forward, heet dat dan.

4. Neem af en toe tijd om na te denken

Geniale ideeën komen niet vanzelf, en ook meestal niet op het moment dat je ze nodig hebt. Mijn oplossing? Af en toe een halfuurtje inplannen om gewoon na te denken en wilde ideeën op te schrijven. Computer uit, smartphone op vliegtuigstand en gewoon op papier zetten wat er in je opkomt. Is het waardeloos, dan is het waardeloos, is het iets beter dan dat, dan zal je jezelf op een minder inspiratievol moment gelukkig prijzen met wat je nu hebt opgeschreven.

Ik gebruik deze momenten om ideeën te verzamelen voor blog of social media posts, maar ook om na te denken over welke mensen ik waarvoor kan benaderen, wie mijn hulp nog kan gebruiken of wat ik nog wil bijleren. Gewoon zitten met een leeg blad, dan komt het vanzelf. Of niet, en in dat geval raad ik je het volgende punt aan.

5. Neem af en toe ook tijd om vooral niet na te denken

Het zou zomaar kunnen dat de vorige techniek niet werkt. Ga dan vooral alsjeblieft iets anders doen, want anders raak je alleen maar gefrustreerd. Wie weet komt de inspiratie vanzelf door je gedachten even te verzetten. Een toertje wandelen, een baantje trekken, een tekeningetje maken: zolang je er maar niet bij hoeft na te denken, is elke activiteit goed. En komt de inspiratie dan nog niet, dan is er morgen weer een dag (en de dag erna nog een).

Duidelijk weer genoeg lessen geleerd de afgelopen weken, op naar nog meer!

Meer lezen? Volg mij op Instagram om niets te missen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *