Van interview tot artikel: zo doe je dat

Dus je hebt naar me geluisterd (vind ik leuk) en je wil je volgende blogpost baseren op een interview. Alleen, hoe maak je van dat ruwe interview een gepolijst, lekker leesbaar, afgewerkt artikel? Vrees niet, het is niet zo moeilijk als je zou denken. First things first: bepaal de manier waarop je je interview tot artikel wil verwerken. Er zijn verschillende opties, en de keuze is afhankelijk van je boodschap, lezer en natuurlijk het interview zelf.

Hieronder licht ik de verschillende mogelijkheden toe, en daarna is het helemaal aan jou om de keuze te maken. Alles hangt af van het verhaal dat je wil brengen, het verloop van je interview en van je gesprekspartner. En dan nog is er niet voor elk artikel een “beste” keuze. Dus experimenteer er vooral lustig op los en ontdek zelf welke vorm jou en je verhaal het best ligt.

Full quote artikel

Als je een boeiende gesprekspartner treft met een goed verhaal, dan is een full quote artikel the way to go. Je hele artikel bestaat dan (afgezien van de inleiding) uit één lange quote, alsof de geïnterviewde een monoloog houdt. Je zal waarschijnlijk wat moeten schuiven met je quotes om een goed leesbare opbouw te krijgen, maar als dat lukt, kan je puur door die structuur aan te brengen al je vragen wegwerken. Zo krijg je een vlot leesbaar artikel dat voor 100% draait rond de geïnterviewde en wat die te vertellen heeft.

Vraag-antwoord

De klassieker onder de interviewartikels: vraag en antwoord. Hiermee laat je je vragen gewoon in de tekst staan en reconstrueer je het gesprek (ongeveer) zoals het daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Daardoor heeft de lezer het gevoel er echt bij te zitten. Deze vorm vind ik zelf vooral handig voor vaststaande formats zoals bijvoorbeeld een kennismakingsinterview met een nieuwe collega. Ook als je meerdere personen tegelijk interviewt kan vraag-antwoord een mogelijke manier zijn om alle verschillende antwoorden en interacties correct weer te geven.

Directe quotes

Als je niet vast wil blijven zitten in het vraag-antwoordstramien, maar wel met letterlijke quotes wil werken, kan je die, tussen aanhalingstekens, verwerken in je doorlopende tekst. Zo heb je de kans om zelf de antwoorden aan mekaar te breien en extra informatie toe te voegen waar nodig, waardoor je niet beperkt wordt door wat je gesprekspartner verteld heeft.

Indirecte quotes

Een laatste vorm die je kan hanteren, maar die ik zelf amper (op zichzelf) gebruik, is het parafraseren. Je herformuleert hierbij de antwoorden van de geïnterviewde, zodat je ze in een tekst kan verwerken zonder letterlijke quotes te gebruiken. Hierdoor neem je wat afstand van het oorspronkelijke interview, maar focus je vooral op de inhoud en het onderwerp waarover je meer wil vertellen.

Mix it up

…of je combineert gewoon verschillende vormen natuurlijk. Jouw blog, jouw regels. Als ik een advies mag geven (en dat mag ik, want mijn blog, mijn regels): overdrijf er niet mee en hou het bij twee verschillende vormen. Zo blijft het makkelijk te begrijpen.

Duidelijk? Nice!

Meer weten over interviews?
Waarom ze belangrijk zijn, lees je hier.
Hoe je ze afneemt, lees je hier.

Terug naar de website.

Volg mij ook op Instagram voor meer weetjes, tips en copywriterbezigheden

Meer van dat